Extremepowertorrents.nl

Waarom wordt er gebruik gemaakt van torrents?

De mogelijkheid om via internet bestanden te delen werd in 2001 ontwikkeld. Dit werd gedaan door Ben Cohen, een Amerikaanse computerprogrammeur. De software die het mogelijk maakte om bestanden in stukken te delen heette Mojonation.

Deze beveiligde bestanden waren versleuteld zodat ze door gebruikers vanaf diverse computers gedownload konden worden. Hierdoor namen zowel de stabiliteit als de downloadsnelheid van de verbinding toe.

In die tijd was het downloaden vanaf verschillende computers iets unieks. Veel mensen in Nederland gebruikten in die tijd het downloaden onder de knie gekregen via een aantal programma's. Dit zorgde ervoor dat Mojonation heel populair was.

Peer-to-peer netwerk

Programma's waarmee torrents kunnen worden gedownload worden ook wel peer-to-peernetwerken genoemd. Het woord peer betekent gebruiker. Vroeger was het zo dat wanneer een gebruiker niet online was, er ook geen bestanden van deze gebruiker gedownload konden worden.

De uploadsnelheid die door de aanbieder werd aangeboden had een grote invloed op de downloadsnelheid. Dit was voor peer-to-peernetwerken uiteraard een heel groot nadeel. Hierop werd Mojonation aangepast en geschikt gemaakt voor het downloaden van torrents.

Het voordeel van torrents is dat je hiermee relatief snel bestanden kunt downloaden. Dit komt omdat er verschillende gebruikers zijn die de bestanden aanbieden. Toen dit in 2001 op de markt kwam zorgde dit voor een echte doorbraak.

Tracker

Om de gebruikers van torrents met elkaar in verbinding te kunnen brengen is een tracker nodig. Deze maakt het voor torrentgebruikers mogelijk om met elkaar te kunnen communiceren. Trackers houden bij hoe hoog de downloadsnelheid is, wie er online is en welke bestanden gedownload worden.

Een tracker gaat een nauwe samenwerking met torrentbestanden aan. Hij zorgt ervoor dat gebruikers deze bestanden kunnen downloaden en er op die manier voor te zorgen dat het bestand van gebruikers hierdoor groter wordt.

Torrentbestanden bevatten metadata. Hierin staat onder andere informatie over de bestanden die gedownload worden en over de tracker. Zodra er een torrent geopend wordt, laat het programma zien om welke bestanden het gaat.

Sinds de distributed hash table zijn intrede deed, wordt deze technologie steeds vaker gebruikt bij het downloaden van torrents. Ook DHT wordt in samenwerking met een tracker gebruikt. Hierdoor kunnen veilige verbindingen worden geoptimaliseerd.

Torrents zijn heel populair geworden met dank aan een aantal grote torrentwebsites. Deze hebben gestreden voor open internet. Toch is het zo dat een groot aantal van deze torrentwebsites niet meer werken omdat ze bij de wet zijn verboden.